Visningsresa

Att åka på visningsresa är det absolut bästa steget på vägen till att hitta en bostad som passar en själv. Vi visar runt våra projekt för Er. Det aktuella utbudet av bostäder som finns anpassas efter Era önskemål. Under en visningsresa kan man under 4-7 dagar prova på att bo i en våra bostäder kostnadsfritt. Boendet och guidningen på plats är helt gratis - skulle resan dessutom resultera till ett köp så återbetalas även flygbiljettkostnaden för 2 personer (max 1000 EURO). Ni får själva boka flyget till Turkiet med valfri researrangör. Därefter – i god tid innan avresan kontaktar Ni oss och förser oss med de uppgifter vi behöver för att kunna arrangera en så bra visning som möjligt för Er. Du får därefter en bekräftelse från oss.

Tapu

För att erhålla lagfart (Tapu) på fastigheten måste en ansökan inlämnas till det regionala Tapu kontoret där fastigheten är belägen.

Vad är ISKAN?

ISKAN är ett bevis på yta/rum som alla fastigheter måste ha. Detta dokument ges av kommunen och visar att fastigheten har erhållit alla nödvändiga godkännanden för bostadsändamål. ISKAN krävs också för nya registreringar av el och vatten.

Att köpa bostad i Turkiet

Sedan 2003 är det tillåtet för utländska medborgare att köpa fastighet i Turkiet. Elite Home hjälper er med hela processen och ser till så att att det blir ett tryggt och riskfritt köp. Köparen får en Lagfart-TAPU, undertecknad av det officiella TAPU-kontoret som tillhör kommunen. En certifierad översättare måste vara närvarande på plats vilket anordnas av Elite Home. Observera att det enda sättet att få Lagfarten-Taput är just på själva TAPU-kontoret och självfallet vi hjälper vi er med detta.

Handpenning på ca 10 % av fastighetens pris betalas i Turkiet, när ett kontrakt tecknas. Detta belopp är därför nödvändig att ha med sig i form av check eller bankkort! Blir handpenningens belopp mer än 2500 Euro kan det resterande beloppet betalas genom att din bank transfererar det aktuella beloppet i Euro. Kontakta din bank för information innan avresan. Om Ni vill reservera en bostad så ska 5 % av bostadens värde lämnas som handpenning eller minst 3000 Euro. Vi rekommenderar lån av Skandinaviska banker eller andra banker Ni har, framför banker i Turkiet, eftersom räntan på lånet brukar bli lägre. Glöm inte att kontakta oss för gratis rådgivning när du bokat din biljett - för exempelvis juridiska/ekonomiska frågor.

Den allmänna uppfattningen av lokalbefolkningen mot utlänningar?

Om det är något Turkiet kan så är det att välkomna! Majoriteten av våra kunder som bor helt eller delvis i Turkiet beskriver att de känner sig som hemma i den turkiska vänliga och glada andan.

Det turkiska språket?

Det är inte obligatoriskt att lära sig språket eftersom platser där vi är verksamma i allmänhet även talar - engelska, svenska, tyska, ryska m.m..

Flyg året runt!

Det finns många flyg till och från större europeiska flygplatser till Antalya året runt. Värt att notera är en nyöppnad flygplats i Gazipasa. Från den är det endast 30 min transfer till Alanya.

Hur ser hälso/sjukvården ut i Turkiet?

Den turkiska sjukvården arbetar med tre olika typer av sjukhus: offentliga sjukhus, universitetssjukhus och privata kliniker. Offentliga såväl som privata sjukhus uppfyller internationella normer när det gäller utrustning, kvalitet och specialistkunskaper. De flesta sjukhus har avtal med internationella försäkringsbolag.

Vilka är de viktigaste sakerna att tänka på innan man köper fastighet i Turkiet?

Det finns inga juridiska hinder för en utlänning, att köpa en fastighet. Dock finns det viktiga saker du bör vara medveten om. Det viktigaste att notera här är att om fastigheten är inom ett intervall av 400 meter till ett militärt område, kommer du inte att officiellt äga fastigheten (dvs. ingen lagfart).Så gott som alla köp skickas till millitären för en inspektion. Vårt företag Elite Home har gjort full inspektion innan fastigheterna släpps ut på marknaden. Men om du villa använda dig av en advokat, kan vi ge dig råd och en lista över oberoende jurister.

Varför krävs militärt tillstånd?

Samtycke av de militära myndigheterna försäkrar att egendomen inte är i en militär barrikad eller säkerhetszon. Detta är bara en formalitet.

Finns det några internationella banker där ni är verksamma?

Det finns många internationella banker där vi finns. Elite Home samarbetar med de största etablerade turkiska samt EU-banker.

Hur lång tid innan min lagfart/köpehandling är klar?

Det tar ca 1-3 månader för dig att ha din lagfart från den dag du köper en fastighet i Turkiet. Det främsta skälet till detta beror på att officiella papper från köpet skickas till det militära, för en sista inspektion.

Försäkring?

Du kan skaffa hemförsäkring i Turkiet. Här finns många stora försäkringsbolag. Byggnaden är försäkrad genom konstruktionsföretaget och oftast är lägenheten försäkrad första 2 åren. Så din hemförsäkring gäller dina inventarier.

Vad gäller för fastigheter vid arv?

Såvida inget annat anges, om något händer med lagfarts innehavaren, ärvs fastigheten automatiskt av maken eller barnen. För att göra ändringar på lagfarten krävs rättslig hjälp.

Kan jag ta tillbaka pengarna till mitt eget land om jag säljer min bostad?

Ja, det finns absolut inga begränsningar för dig att ta dina pengar tillbaka till ditt hemland, förutom den realisationsvinstskatt som du till slut kommer att få betala.

Måste jag betala realisationsvinstskatt om jag säljer min bostad?

Enligt turkisk lag, behöver du inte betala realisationsvinst skatt om du säljer din bostad efter minst 5års ägandeskap.

Vilka är de lokala skatterna jag måste betala?

Det är några lokala skatter som måste betalas 2 ggr per år men de är minimala jämförelsevis mot de flesta europeiska städer.

Kan jag hyra ut min bostad?

Det är förstås möjligt. Om du inte bor permanent i din bostad kan du hyra ut den då du inte vistas där. Det är även en god inkomstkälla.

Är det några extra kostnader som tillkommer vid köp av bostad?

Förutom rubricerade avgift så tillkommer inga andra dolda avgifter. Priset ni ser är det slutliga priset.

Kan jag investera i fler än en fastighet?

Ja, det finns inga restriktioner på hur många fastigheter man får äga i Turkiet. Elite Home hjälper även till vid inköp av företag, hotell m.m. Man kan investera med en garanterad god avkastning, via företag eller som privat person