Fakta om Turkiet

REPUBLIKEN TURKIET bildades den 29 oktober 1923 av Mustafa Kemel Atatürk.

Turkiet är en sekulär, demokratisk, modern och socialt rättsstat. Den totala folkmängden uppgår till 75,6 miljoner (estimerat för 2013). De största städerna är Istanbul (13,6 miljoner invånare från december 2011), Ankara - huvudstaden (4,58 miljoner invånare från december 2011), Izmir, Adana, Antalya och Konya.

Total kustnära linje är 8,333 km lång.

Det är ett land där människor av alla religioner, raser och nationaliteter lever tillsammans, och detta är en bidragande faktor till att Turkiet har fått en ofantligt rik kultur.

Turkiets läge är unikt genom att den grenslar två kontinenter - Europa och Asien.

Turkiet har en total yta på 783 562 km2. Landet gränsar till Georgien, Armenien och Iran i öster, av Irak och Syrien i söder och Bulgarien i väster. Det har kuster på fyra hav: - Medelhavet, Egeiska, Svarta havet och Marmarasjön.

Istanbul är den enda staden i världen som har gränser i två världsdelar, det tjänade som huvudstad i tre stora civilisationer, romerska, bysantinska och ottomanska, för över 2000 år.

Tempel i Efesus och mausoleum Halikarnassos, två av de sju underverk i den antika världen, ligger i den västra delen av Turkiet.

Julius Caesar uttalade sitt berömda "Veni, Vidi, Vici" när han besegrade det antika kungadömet Pontius staten i Svartahavsområdet i Turkiet.

Det välkända Trojanska kriget utkämpades i de västra delarna av Turkiet.

Legenden säger att Noaks Ark kom till vila på berget Ararat (5 137 m ö h) , som ligger i nordvästra Turkiet.

Aspendos, på södra Medelhavskusten av Turkiet, är ett av de största bevarade amfiteatrarna idag. Den har en kapacitet på cirka 15.000 och är fortfarande i bruk idag för konserter och internationella musikfestivaler bla.

En del av sydvästra stranden av Turkiet gavs av Marcus Antonius till Kleopatra som en bröllopsgåva.

Leonardo da Vinci kom på idén att en bro som spänner över Bosporen i Istanbul, och därmed förbinder Europa och Asien. Denna konstruktion var alldeles för ambitiös när, i dag, men i dag finns två broar som spänner över Bosporen som nästan speglar Leonardos design.

Varför Turkiet?

Över 300 soliga dagar, flera mil långa sandstränder!

God och prisvärd mat – Gästvänlighet!

Gott om aktiviteter och sevärdheter i alla åldrar och mycket mer!

Elite Home –ditt andra hem i solens Turkiet